Trager Approach

Een mooie manier om lichaam en geest meer met elkaar te verbinden is de Trager Approach. In een sessie starten we met een zelfonderzoek: hoe zit jij nu in je lijf? En : hoe maak je er nu meer contact mee? Simpele bewegingen, het voelen van je gewicht, even stilstaan bij NU. Daarna, op de massagetafel, blijf je met je hoofd bij wat ik doe met je lijf, zodat je verschillen gaat voelen tussen ‘voor en na’. Hierdoor word je bewuster van de ontspanning en kan deze zich verdiepen. Als je weer op je voeten staat voel je nog even bewust hoe dat nu voelt en krijg je inzicht in hoe je dit gevoel zelf weer kan oproepen, zodat je in je dagelijks leven de ontspanning gemakkelijker weer op kan zoeken.

De bewegingen in Trager worden ook wel mentastics genoemd: mentaal bewuste gymnastiek, zou je kunnen zeggen. Deze bewegingen kunnen je helpen in het leven van alledag, oftwel: Trager for daily life. Sorry voor alle Engelse termen, maar Milton Trager was een Amerikaan, die de basis heeft gelegd voor deze methode, vanuit zijn eigen achtergrond met chronische (rug-)pijn en zijn opleiding tot arts.

Een Trager sessie duurt 90 minuten. Het lichaam heeft nu eenmaal tijd nodig om zich te laten voelen en de verbinding te kunnen leggen tussen wat er in de sessie gebeurt en wat je daar zelf mee kan doen.